Pól-domowa oliwa :-)

Lubicie oliwę z oliwek? Np. taką z przyprawami, ziołami....?
Ja lubię. I TŻ lubi.
Szkoda tylko, że te sklepowe porządnej jakości sa strasznie drogie...

Da się jednak taką - jesli nie lepszą ;-) zrobić samodzielnie w domu :-) To bardzo, bardzo proste - zajęło mi to dzis jakieś 10 minut, a 2 butelki oliwy gotowe :-)

No to jedziemy - czego potrzeba?


Na pewno butelek na naszą oliwę (ja wykorzystuje te po zużytej wcześniej oliwie ;-) ), oliwy z oliwek, ziół (bazylia, oregano, rozmaryn i co tam jeszcze wymyslicie), czosnku (świeżego), ostrych papryczek, pieprzu ziarnistego, kolendry i gorczycy.


Kilka słów wtrącenia na temat papryczek: sadzimy je sami :-) Są papryczki różnej mocy - słabsze (te duze) i bardzo, ale to bardzo ostre (te maleńkie). Używamy do oliwy i robienia przecieru, którym później zimą doprawiamy spaghetti czy inne tego typu dania. 


 Wrócmy do oliwy. Do butelek wsypujemy kilka ziarenek pieprzu, dosć sporo gorczycy i kolendry. Wrzucamy papryczki (nie przesadźcie ;-) ), po ząbku czosnku i zioła. Podpowiedź - aby zioła ładnie się zmieściły w butelce, a później fajnie wyglądały, ucinamy długie gałązki i wkładamy wszystkie za jednym razem - w pęczku.

Bardzo ważna sprawa: aby oliwa nam sie nie zepsuła nic, co wkładamy do butelek (to się tyczy także i butelek) nie może być mokre. Jeśli włożymy suche składniki do suchych butelek nic złego nie powinno się wydarzyć.

Po umieszczeniu - jeszcze na sucho - całość wygląda tak (niezbyt estetycznie, ale bez obaw!):


Kolejny krok - lejek i oliwa :-)


Już przy nalewaniu zobaczycie, jak ładnie się wszystko w butelkach układa, rozkłada i rozmieszcza :-)
Gotowe buteleczki :-)


Teraz już tylko pozwolić oliwie się przegryźć i mozna używać :-)
Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Bardzo mnie zaciekawiłaś tym postem, lubie zioła, lubie oliwę ( uzywam tylko ją) i lubie gdy coś ma niecodzienny smak. Taki eksperyment z oliwą bardzo mi się spodobał. Dziekuje, może coś pomysle nad tym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eksperyment prosty i praktycznie nie do zepsucia ;-) trzymam kciuki za próby :-)

      Usuń
  2. Pysznie to wygląda. Ale to jest jeden z moich planów, jak już kiedyś kuchnia będzie gotowa. A dzisiaj mam nadzieję znajdę czas na ten pasztet z cukinii w końcu!

    OdpowiedzUsuń
  3. my robimy też taką sami - bardzo lubimy tę wersję z chili :) Twoje wyglądają bardzo pięknie- ślę słoneczne buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię taka oliwę z ziołami i papryczkami- mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? :-) Ja bardzo lubię dodawać ją do wyrabianego na pizzę ciasta :-)

      Usuń
  5. uwielbiam oliwę i uwielbiam ją smakować! :))) ach! pyszne te zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne kombinacje - trzeba spróbować taką oliwę !

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam , dziękuję serdecznie za odwiedziny i wyróżnienie .
    Nad Narwią ... to prawie już jak w domu , nad tą malowniczą rzeką abo raczej na niej spędziłam dużo czasu jako dziecko ze swoim Dziadziusiem , łowiąc ryby i nie tylko :)
    Chętnie będę zaglądać w wolnej chwili , bo przytulnie tu i smacznie czyli jednym słowem sielsko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ Ty mnie dzisiaj kulinarnie inspirujesz :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :-)