Gotowanie

 Przetwórstwo domowe dżemowo-nalewkowe
Jesień, czyli czas na nalewki :-)
W zeszłym roku zapoczątkowaliśmy tą tradycję w naszym domu... i chyba się utrzyma :-) Nalewki bardzo nam zasmakowały, a wspólne ich przygotowywanie to niezła frajda :-) zainteresowany? czytaj dalej
Pól-domowa oliwa
Lubicie oliwę z oliwek? Np. taką z przyprawami, ziołami....?
Ja lubię. I TŻ lubi.
Szkoda tylko, że te sklepowe porządnej jakości sa strasznie drogie... zainteresowany? czytaj dalej
Pasztet z cukinii
Kolejny przepis (a miał być blog wyłącznie o naszym domu - chyba się wciągnęłam :D) Tym razem na pasztet z cukinii. Nawet najwięksi sceptycy (czyt. mój dziadek :D) uznali go za przepyszną alternatywę na kanapkę, na ciepło i na zimno :-) Ale.... ad rem! zaciekawiony? czytaj dalej
Gruszki w syropie
Jako, że mamy mnóstwo gruszek, trzeba się powoli wziąć za przetwórstwo gruszkowe :-)
Dzięki obu babciom zostałam zaopatrzona w stare książki kucharskie (takie choćby "Przetwórstwo domowe" :D), wybrałam kilka przepisów, więc po kolei będę je (mam nadzieję) realizować :-) zaciekawiony? czytaj dalej
Przecier pomidorowy i ogórki z musztardą
Ten post dedykuję Basi, która ostatnio chyba poczuła się zainspirowana i postanowiła zrobić swoje pierwsze przetwory :-) A wiec - może inspiracji ciąg dalszy? :-) zaciekawiony? czytaj dalej
Pokrzywowy obiad
Odgrażałam się, odgrażałam.. i w końcu gotowanie na pokrzywach doszło do skutku. W dzisiejszym menu obiadowym - zupa krem z pokrzyw i roladki z piersi kurczka nadziewane szpinakiem z sosem z pokrzyw.
A więc do dzieła! zaciekawiony? czytaj dalej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :-)